Jeugdschaatsen

Wil je lekker actief bezig zijn? Wil je de basisvaardigheden van het schaatsen leren. Wil je later bij een trainingsgroep of gewoon iets makkelijker rijden als er een keer natuurijs ligt? Wil je zien of schaatsen een sport is die bij je past, of wil je gewoon met veel plezier actief bezig zijn? Ga dan jeugdschaatsen!

Ieder jaar organiseert de KNSB schaatslessen voor kinderen van de basisschool. Hiervoor moet je op of na 1 oktober 2005 geboren zijn. De minimum leeftijd is 4 jaar. Bij het jeugdschaatsen staat plezier voorop. Door allerlei leuke spelletjes en oefeningetjes leer je spelenderwijs de basis van de schaatstechniek. Hierdoor kun je in 1 of meerdere seizoenen les goed leren glijden. Op de dagen dat er natuurijs ligt kun je dan al goed vooruit komen en tochten maken.

De lessen worden in acht niveaugroepen gegeven. Kinderen die nog nooit hebben geschaatst komen bij de beginnersgroep (ofwel de krabbelgroep). Hier wordt met spelletjes het eerste schaatsen bijgebracht. Leren vallen en opstaan is daar ook onderdeel van. Hierna wordt er op verschillende niveaus les gegeven. In een schaatsles leren we verschillende dingen die belangrijk zijn voor het schaatsen. Een paar voorbeelden:

  • Hoe moet je op de schaats staan?
  • Wat is een goede schaatshouding?
  • Hoe moet je afzetten bij het schaatsen?
  • Hoe ga je een bocht rijden?
  • Hoe kun je remmen?
  • Wat doe je als je valt?
  • In de les maken we gebruik van verschillende hulpmiddelen, pionnen, spelmateriaal etc?

Het seizoen van jeugdschaatsen loopt vanaf zaterdag 3 november tot 16 maart. Het lesuur is van 8.45 uur ot 9.45 uur. Elke week schaats je op de ijsbaan van Sportcentrum Kardinge in Groningen met hetzelfde groepje en dezelfde trainer. Tijdens de lesuren is de ijsbaan volledig voor de lessen beschikbaar en zijn er geen recreatieve schaatsers op het ijs zoals tijdens de publieksuren. Na de 12 lessen wordt het seizoen afgesloten met een echte wedstrijd en het diploma schaatsen.

Je kunt je inschrijven via de website van de KNSB.